Wereld papier

Bali

Happy Little Moment kaartjes worden gemaakt van handgeschept papier.

Toen ik op Bali begon met Happy Little Moment, maakte ik de kaartjes van gerecycled, handgeschept papier dat ik vond ik een klein winkeltje om de hoek. Oud papier van scholen, kantoren en hotels wordt verzameld en hier wordt nieuw papier van gemaakt, waar bamboe, ananasblad en bloemblaadjes aan worden toegevoegd.

Van dit mooie papier nam ik veel mee naar Nederland, maar dat was natuurlijk niet genoeg om oneindig Happy Little Moment kaartjes van te blijven maken, dus ging ik op zoek naar een andere oplossing.

Lees hier het hele verhaal van Seraswatipapers.

India

De oplossing vond ik. Handgeschept papier uit India, gemaakt van resten van biologisch katoen. Khadi Papers werkt met liefde en respect met mens en milieu. Zo worden er helemaal geen chemische stoffen gebruikt bij het maken van het papier en zijn en wordt er binnenkort alleen nog maar met zonne-energie gewerkt. Het water voor de papierproductie komt van regen en uit de grond en het afgevoerde water wordt gebruikt voor biologische landbouw.

Lees hier meer over Khadi Papers

Sri Lanka

Omdat ik voor de lange termijn op zoek ben naar een oplossing voor papier ben ik de mogelijkheden gaan onderzoeken. En zo kwam ik terecht bij een verhaal dat mijn hart raakte.

In Sri Lanka vormen olifanten een bedreiging voor de landbouw. Of beter gezegd: de landbouw vormt een bedreiging voor de olifanten. Want het leefgebied van olifanten wordt daar steeds kleiner, en olifanten eten van het land. Ze eten dus van een inkomstenbron en worden daarom vaak gedood.

Twee jonge, reizende mannen zagen dit probleem en vanuit liefde voor natuur en de dieren zijn zij begonnen aan een project dat hun leven en het leven van olifanten veranderde.

Zij bedachten een manier om olifanten nuttig te maken voor de mensen in plaats van bedreigend. De olifanten hoeven hier niks voor te doen, behalve poepen.

Van de olifantenpoep kan namelijk papier gemaakt worden. Inmiddels werkt er een grote groep lokale mensen aan het maken van prachtig handgeschept papier. Ook hier wordt geen gebruik gemaakt van chemische stoffen en wordt alles op een milieu en diervriendelijke manier gemaakt.

Genoeg reden om meteen contact op te nemen en binnen twee weken had ik samples van het mooie papier in huis.

De ontwerpen van Happy Little Moment zijn zo eenvoudig dat ieder detail belangrijk is.

Ik werk nu al heel lang met Khadi papers en dit papier past perfect bij Happy Little Moment.

Maar het verhaal van Mr. Ellie Pooh heeft me aan het denken gezet.

Het papier van Khadi vind ik voor Happy Little Moment  mooier, maar het verhaal van Ellie raakt m’n hart nog meer. En liefde is vanuit waar Happy Little Moment is ontstaan.

De komende week ga ik verder met testen doen, nadenken en advies vragen zodat ik binnenkort een grote papierkoopknoop kan doorhakken.

 Hierbij nog een intervieuw over het poep papier.


 

Anne Sophie OudmanComment